Voor de 31e keer: Blauwe Vlag 2018 voor St. Passantenhaven Terschelling

Voor de 31e keer: Blauwe Vlag 2018 voor St. Passantenhaven Terschelling

14.05.18

Uitgeest – 3 mei. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 185 Blauwe Vlaggen toegekend, 123 jachthavens en 62 stranden. Namens de Passantenhaven Terschelling ontving Liesbeth de Haan dit keurmerk donderdag in Jachthaven Zaadnoordijk te Uitgeest.

Veilige en schone jachthavens en stranden.

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de jachthaven nog aan de vereisten voldoet.

De Stichting Passantenhaven Terschelling ontving de Blauwe Vlag voor de 31e keer op rij. “We zijn erg trots op de 31e Blauwe Vlag én de 5e Groene Wimpel. Het is voor een erkenning van de kwaliteit van onze haven. We investeren veel in duurzaamheid, natuur en milieu. De Groene Wimpel is een waardering voor extra inspanningen die de koplopers van Blauwe Vlag jachthavens verrichten op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.”

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie. De internationale jury was vol lof over de Nederlandse kandidaten, de wijze waarop “environmental education” wordt geïmplementeerd en de andere criteria worden toegepast.

Openingsceremonie. Met het hijsen van een grote spinaker met Blauwe Vlag logo, op de kade van jachthaven Uitgeest, door de burgemeester van Uitgeest mevrouw Wendy Verkleij, juryvoorzitter Patrick Poelmann en KMVK voorzitter Derk Jan Verstand werd het Blauwe Vlag seizoen 2018 feestelijk ingeluid. Op de rechter foto Liesbeth de Haan met collega Cornelis de Jong van Aanloophaven Vlieland.